ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ - Εισαγωγή
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) αποτελεί ένα θεσμό που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2021, με στόχο την διασφάλιση του ακαδημαϊκού επιπέδου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας. Στο πλαίσιο του θεσμού, η ελαχιστη βαση εισαγωγησ τι ειναι παραδειγμα καθορίζεται ένα όριο μορίων, κάτω από το οποίο οι υποψήφιοι Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν δύναται να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ, ανεξάρτητα από την επιθυμία τους ή τη βαθμολογία τους σε μεμονωμένα μαθήματα.
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
1. Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;
Η ΕΒΕ υπολογίζεται για κάθε επιστημονικό πεδίο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη:
Τον μέσο όρο των μορίων των υποψηφίων σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του πεδίου.
Συντελεστή βαρύτητας, ο οποίος καθορίζεται από κάθε ΑΕΙ για κάθε τμήμα του. Ο συντελεστής βαρύτητας λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ζήτηση για το τμήμα, η δυναμικότητά του, και οι εκπαιδευτικές του ανάγκες.
2. Παραδείγματα
Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η ΕΒΕ στην πράξη, ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι ο μέσος όρος μορίων στο 1ο Πεδίο (ανθρωπιστικών σπουδών) είναι 15.000 και ο συντελεστής βαρύτητας ενός τμήματος Ιστορίας είναι 1,2. Η ΕΒΕ για το συγκεκριμένο τμήμα θα υπολογιστεί ως εξής:
ΕΒΕ = 15.000 (μέσος όρος) * 1,2 (συντελεστής βαρύτητας) = 18.000
Συνεπώς, οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στο τμήμα Ιστορίας θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 18.000 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
3. Ποια είναι τα οφέλη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του θεσμού, η ΕΒΕ προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:
Διασφάλιση του ακαδημαϊκού επιπέδου στα ΑΕΙ: Η ΕΒΕ θέτει ένα ελάχιστο όριο ακαδημαϊκής επίδοσης, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την επιτυχή φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μείωση του φαινομένου των “αιωρούμενων” φοιτητών: Η ΕΒΕ αποτρέπει την εισαγωγή φοιτητών σε τμήματα για τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις και δεξιότητες, μειώνοντας έτσι το φαινόμενο των φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Ενίσχυση της αξιοκρατίας: Η ΕΒΕ διασφαλίζει ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ βασίζεται στην ακαδημαϊκή επίδοση και όχι σε άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνική ή οικονομική θέση των υποψηφίων.
4. Ποιες είναι οι κριτικές που ασκούνται στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;
Οι επικριτές του θεσμού ΕΒΕ επισημαίνουν τα ακόλουθα:
Δημιουργεί ανισότητες: Η ΕΒΕ πλήττει δυσανάλογα τους υποψηφίους που προέρχονται από κοινωνικά ή οικονομικά μειονεκτικά περιβάλλοντα, οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν πρόσβαση σε ισότιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
Αδυνατεί να λάβει υπόψη την εξειδίκευση κάθε τμήματος: Η ΕΒΕ λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο των μορίων σε όλα τα μαθήματα ενός πεδίου, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις κάθε τμήματος.
Περιορίζει τις επιλογές των υποψηφίων: Η ΕΒΕ στερεί από τους υποψηφίους το δικαίωμα να επιλέξουν το τμήμα στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν, ακόμα και αν έχουν συγκεντρώσει μόρια άνω της βάσης σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου πεδίου.
5. Επιπτώσεις
Η ΕΒΕ έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που οι υποψήφιοι προσεγγίζουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Στρατηγική προετοιμασίας: Οι υποψήφιοι πλέον οφείλουν να εστιάζουν όχι μόνο σε μεμονωμένα μαθήματα, αλλά και στον μέσο όρο που θα τους εξασφαλίσει την εισαγωγή στο επιθυμητό τμήμα.
Επιλογές μηχανογραφικού: Η επιλογή τμημάτων με βάση τη ζήτηση και τους συντελεστές βαρύτητας έχει καταστεί πιο σημαντική από ποτέ.
Ψυχολογικό άγχος: Η πίεση για την επίτευξη υψηλής ΕΒΕ μπορεί να αυξήσει το άγχος και το άγχος στους υποψηφίους.
Συμπέρασμα
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτελεί ένα νέο δεδομένο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, φέρνοντας αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η αξιολόγηση του θεσμού σε βάθος χρόνου θα δείξει εάν όντως συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του, όπως η διασφάλιση υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου και η μείωση του φαινομένου των “αιωρούμενων” φοιτητών. Αξίζει να τονιστεί πως η παρούσα απάντηση αποτελεί μια εκτεταμένη ανάλυση του θεσμού ΕΒΕ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα οφέλη όσο και τις κριτικές που του ασκούνται.
Χρειάζεσαι βοήθεια με τις αιτήσεις σου ?
Εξασφάλισε την θέση σου σε κορυφαία πανεπιστήμια!
Η διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακού και αιτήσεων στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και δύσκολη. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειάζεται ώστε να εισαχθείς στα πιο ανταγωνιστικά και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια (Harvard, MIT, Cambridge, LSE, INSEAD κλπ.) στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ!
Η υποστήριξή μας περιλαμβάνει:
1. Συνεχείς συναντήσεις μέσω Zoom και Google Meet, με τον Σύμβουλο Σπουδών
2. Επαγγελματικός Προσανατολισμός και επιλογή των κατάλληλων Πανεπιστημίων και χώρας σπουδών
3. Προετοιμασία για το GMAT/GRE
3. Δημιουργία Βιογραφικού
4. Συγγραφή Συνοδευτικής Επιστολής / Personal Statement
6. Προετοιμασία για συνέντευξη στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά
7. Πλήρης υποστήριξη για τη συμπλήρωση και την υποβολή των αιτήσεων στα Πανεπιστήμια
8. Υποστήριξη μετά την αίτηση και καθοδήγηση σχετικά με αναβολές, λίστες αναμονής μέχρι να γίνεις δεκτός στο μεταπτυχιακό που επιθυμείς
Πανεπιστήμια που στοχεύουμε:
Οι Υπηρεσίες μας:
GMAT Προετοιμασία
Ιδιαίτερα μαθήματα, 100% online (εξ αποστάσεως) μέσω Zoom & Google Meet για να πετύχεις ένα κορυφαίο GMAT score.
GRE Προετοιμασία
Ιδιαίτερα μαθήματα, 100% online (εξ αποστάσεως) μέσω Zoom & Google Meet για να πετύχεις ένα κορυφαίο GRE score.
Αιτήσεις σε Πανεπιστήμια
Υποστήριξη στην υποβολή των αιτήσεων (CV, Personal Statement κλπ.) για να γίνεις δεκτός σε κορυφαία Μεταπτυχιακά / Διδακτορικά / MBA
Εύρεση Εργασίας
Επαγγελματικός προσανατολισμός και καθοδήγηση (συνεντεύξεις, tests, κλπ.) ώστε να εξασφαλίσεις την θέση εργασίας που επιθυμείς σε Ελλάδα ή Εξωτερικό
Μην χάνεις άλλο χρόνο !
Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Κανόνισε ένα δωρεάν ραντεβού τώρα!