fbpx

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ιδιωτικα πανεπιστημια στην ελλαδα αναγνωρισμενα απο το κρατοσ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - Εισαγωγή

Η εκπαίδευση αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης επαγγελματικής καριέρας και μιας ικανοποιητικής προσωπικής ζωής. Με την αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια στην Ελλάδα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών και οικογενειών. Ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποια ιδιωτικά κολλέγια αναγνωρίστηκαν από το κράτος και είναι αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ. Με την εισαγωγή νομοσχεδίων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια ιδιωτικά κολλέγια στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι επίσημα αναγνωρισμένα. Ακολουθεί ένας πίνακας με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΑΘΗΝΑ

  1. Deree College
  2. Aegean College
  3. New York College
  4. Metropolitan College

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  1. New York College Thessaloniki
  2. DEI College
  3. ACT – The American College of Thessaloniki
  4. AAS College

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχουν κερδίσει αναγνώριση από το κράτος και προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα στους φοιτητές. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι η συνεργασία με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχία που αναγνωρίζονται διεθνώς, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες για περαιτέρω σπουδές ή επαγγελματική αποκατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν συνήθως προγράμματα σπουδών που είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, παρέχοντας πρακτική εκπαίδευση και επαγγελματικές δεξιότητες.Η αναγνώριση από το κράτος διασφαλίζει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πληρούν τα ακαδημαϊκά πρότυπα και προσφέρουν αξιόπιστη εκπαίδευση.

ΠΟΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ;

Τα ιδιωτικά κολέγια που αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα και πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας περιλαμβάνουν το AAS College – School of Art & Design, το ACT – The American College of Thessaloniki, το Aegean College, το Akto (ΑΚΤΟ), το Athens Tech College, το Business College Of Athens S.A. (BCA College Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών Α.Ε.) και άλλα. Τα πτυχία που απονέμουν αυτά τα κολλέγια έχουν την ίδια ισοτιμία με τα πτυχία των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), καθιστώντας τα ισότιμα και αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος. Η αναγνώριση των πτυχίων αυτών γίνεται μέσω του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφοριών (ΔΟΑΤΑΠ). Ακολουθεί η λίστα του Υπουργείου Παιδείας με τα αδειοδοτημένα κολλέγια στην Ελλάδα:

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΑΠΟ ΔΟΑΤΑΠ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Με το νέο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναγνωρίζονται πλέον κανονικά από το ελληνικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα λειτουργούν υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), θα μπορούν να απονέμουν ακαδημαϊκά αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αναγνώριση αυτή γίνεται μετά από αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης, αξιολόγησης και πιστοποίησης από κρατικά όργανα, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και των υποδομών των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η εξέλιξη αυτή στοχεύει να προσελκύσει ξένους φοιτητές και να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές εντός της χώρας. Επιπλέον, αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης του ανθρώπινου κεφαλαίου και της καινοτομίας. Παρά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, το ελληνικό κράτος προχωρά με την αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα και θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους φοιτητές.

ΠΟΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την αναγνώριση να ρυθμίζεται από το κράτος. Τα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν τη βασική δομή της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που είναι γνωστά και ως Κολλέγια, λειτουργούν με βάση τον νόμο 3696/2008 και απαιτούν έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Συχνά συνεργάζονται με διεθνή πανεπιστήμια και προσφέρουν προγράμματα σπουδών που αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος μέσω του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφοριών (ΔΟΑΤΑΠ). Οι απόφοιτοι αυτών των ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να αναζητήσουν εργασία στην Ελλάδα.

ΑΤΕΕΝ ΚΟΛΛΕΓΙΑ – Τι ισχύει;

Η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας από το ΑΤΕΕΝ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) είναι κρίσιμη για τους απόφοιτους κολεγίων που επιθυμούν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα. Η αναγνώριση αυτή επιτρέπει στους κατόχους τίτλων σπουδών από ιδιωτικά κολέγια ή ξένα πανεπιστήμια να ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 168 του Ν. 4635/2019, το οποίο τροποποιεί το Π.Δ. 38/2010, η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας εφαρμόζεται σε τίτλους σπουδών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διάρκειας και φοίτησης. Αυτό σημαίνει ότι:

  1. Πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.
  2. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας από τρία έτη.
  3. Διδακτορικό κύκλος σπουδών πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Για να αναγνωριστεί επαγγελματική ισοδυναμία, οι απόφοιτοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ΑΤΕΕΝ και να περάσουν από διαδικασία αξιολόγησης και, αν χρειαστεί, γραπτή ή προφορική δοκιμασία σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα. Οι δοκιμασίες αυτές γίνονται σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία εκδίδουν βεβαίωση αποτελέσματος μετά την εξέταση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένα επαγγέλματα, όπως αυτά που απαιτούν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, όπου ισχύουν διαφορετικές διατάξεις αναγνώρισης.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΤΟΣ - Τα πάντα για τις τιμές των κολλεγίων

Το κόστος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα ξεκινά από τα 3.000 ευρώ το χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών και το ίδρυμα. Παρά τις υψηλές τιμές σε σύγκριση με τα δημόσια πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα προσφέρουν πολλές ευκαιρίες οικονομικής υποστήριξης. Πολλά πανεπιστήμια παρέχουν υποτροφίες που βασίζονται στην ακαδημαϊκή επίδοση, την οικονομική κατάσταση του φοιτητή ή άλλους παράγοντες. Αυτές οι υποτροφίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος φοίτησης και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον, υπάρχουν ευέλικτα προγράμματα πληρωμής, όπως δόσεις ή μειωμένα δίδακτρα για οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά που σπουδάζουν ταυτόχρονα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ

Η αναλυτική λίστα του ΔΟΑΤΑΠ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε το πτυχίο του κολλεγίου να αποκτήσει την ίδια ισοτιμία με τα πτυχία των Ελληνικών ΑΕΙ:

  1. Αίτηση προς ΔΟΑΤΑΠ
  2. Αντίγραφο του πτυχίου σου
  3. Αντίγραφο της αναλυτικής σου βαθμολογίας
  4. Οδηγός σπουδών του προγράμματός σου
  5. Ταυτότητα ή διαβατήριο σε ευκρινές φωτοαντίγραφο
  6. Παράβολο από €100 έως €185 (αναλόγως το πτυχίο)

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  1. Deree College
  2. ACT College
  3. Aegean College

Εάν σκέφτεστε να σπουδάσετε σε κολλέγιο στην Ελλάδα, η ενημέρωση για τα καλύτερα πανεπιστήμια μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Η επιλογή του κατάλληλου κολλεγίου είναι ένας σημαντικός και αποφασιστικός βήματα στην εκπαιδευτική πορεία κάθε φοιτητή. Με πληθώρα επιλογών στην Ελλάδα, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορα πανεπιστήμια και κολλέγια που προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικές εμπειρίες. Ακολουθεί μια εκτενέστερη λίστα με τα κορυφαία κολλέγια στην Ελλάδα:

Aegean College:
  • Το Aegean College, με έδρες στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα ιδιωτικό κολέγιο που προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με αναγνωρισμένα βρετανικά πανεπιστήμια.
  • Ιδρύθηκε το 1985
  • Διαθέτει σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρουν στους φοιτητές ένα ιδανικό περιβάλλον για μάθηση και έρευνα.
  • Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών με μεγάλη παράδοση και αναγνώριση στον κλάδο.

American College of Thessaloniki (ACT):
  • Είναι αναγνωρισμένο ως “Κολλέγιο” από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς πληροί τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 38/2010) που ρυθμίζει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
  • Ιδρύθηκε το 1872
  • Προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε διάφορους κλάδους
  • Διαθέτει σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη Θεσσαλονίκη
  • Το ACT είναι αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ από την Επιτροπή Ανώτατης Παιδείας Νέας Αγγλίας (NECHE), τον οργανισμό που πιστοποιεί μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια.
  • Τα πτυχιακά προγράμματα του ACT φέρουν και ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέσω του Open University (OU).

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ακολουθεί μια λίστα με τα κορυφαία ιδιωτικά κολλέγια στην Αθήνα:

  • Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree)
  • Metropolitan College:

Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree)
  • Ιδρύθηκε το 1931
  • Προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα
  • Αναγνωρισμένο από το Αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας
  • Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα

Metropolitan College:
  • Ιδρύθηκε το 1982
  • Διαθέτει σύγχρονη πανεπιστημιούπολη 
  • Προσφέρει περισσότερα από 70 bachelors, masters και διδακτορικά αναγνώριση στον κλάδο

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Χρειάζεσαι βοήθεια με τις αιτήσεις σου ?

Εξασφάλισε την θέση σου σε κορυφαία πανεπιστήμια!
Η διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακού και αιτήσεων στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και δύσκολη. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειάζεται ώστε να εισαχθείς στα πιο ανταγωνιστικά και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια (Harvard, MIT, Cambridge, LSE, INSEAD κλπ.) στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ!

Η υποστήριξή μας περιλαμβάνει:

1. Συνεχείς συναντήσεις μέσω Zoom και Google Meet, με τον Σύμβουλο Σπουδών

2. Επαγγελματικός Προσανατολισμός και επιλογή των κατάλληλων Πανεπιστημίων και χώρας σπουδών

3. Προετοιμασία για το GMAT/GRE

3. Δημιουργία Βιογραφικού

4. Συγγραφή Συνοδευτικής Επιστολής / Personal Statement

6. Προετοιμασία για συνέντευξη στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά

7. Πλήρης υποστήριξη για τη συμπλήρωση και την υποβολή των αιτήσεων στα Πανεπιστήμια

8. Υποστήριξη μετά την αίτηση και καθοδήγηση σχετικά με αναβολές, λίστες αναμονής μέχρι να γίνεις δεκτός στο μεταπτυχιακό που επιθυμείς

Μην χάνεις άλλο χρόνο !
Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Κανόνισε ένα δωρεάν ραντεβού τώρα!